Eind december 2016 is de vierde versie van de FSSC 22000 norm gelanceerd. Belangrijke veranderingen zijn het uitvoeren van onaangekondigde audits, meer aandacht voor opzettelijke productbesmetting (ook wel Food Fraud genoemd). Daarnaast komt er ook een FSSC 22000 variant voor transport en opslag en horeca en detailhandel.
FSSC 22000 is de eerste wereldwijde standaard voor de voedingsmiddelenindustrie. Dit zou een eind kunnen maken aan de wildgroei van voedselveiligheidsstandaarden waardoor veel bedrijven in de voedingssector door de bomen het bos niet meer zien. Denk aan ISO 9001, ISO 22000, FSC 22000, HACCP, IFS, BRC en ACS.
De structuur van FSSC 22000 is gelijk aan die van ISO 9001 en ISO 14001, dit maakt een integratie in één managementsysteem eenvoudig op te zetten. Ook bevat het het principe van continu verbeteren, waardoor deze standaard helpt om uw prestaties te verbeteren. Ook is de FSSC 22000 vergelijkbaar met de Nederlandse HACCP Criteria zodat HACCP gecertificeerde bedrijven relatief eenvoudig aan de eisen van de FSSC 22000 kunnen voldoen.
De NTA 8059 bevat de hygiëne-eisen in een basisvoorwaardenprogramma voor transport en opslag. Deze norm is bedoeld ter ondersteuning van FSSC 22000 in de sectorspecifieke invulling van transport- en opslagpraktijken en is gratis te verkrijgen via de NEN.